Welkom Cursussen Boeken Overig werk Teksten Curriculum Links Contact  
 
 
teksten

Teksten

Statues
Figuranten
Oneindigheid
Leuk
Eetbare mannen
Land, Water Lucht
Ontzamelen I
Ontzamelen II
Roofprintpress
De lichte wereld van Els ter Horst

 

 

Ontzamelen 2


Na dit jaarproject van weggooien had ik gedacht of gehoopt dat het huis er leger en soberder uit zou zien. Helaas, ik vertel dat ik spullen heb weggegooid, heb het zelfs vastgelegd in dit boek, maar ik zie geen verandering!
Heb ik dan iedere dag ook iets nieuws mee naar binnen genomen? Is het zo erg? Ik heb in het afgelopen jaar 2 paar schoenen gekocht, een blouse, een jurk en een mantelpakje. Ik heb minimaal 20 boeken gekocht (3 voor 10 euro bij de Slegte) en ik heb ook boeken gekregen. Ik heb 5 schilderijen, 4 ingelijste aquarellen en enkele vinylwerkstukken gemaakt. Nee, dat schiet niet op. Dan is de hele actie slechts een wisseltruc.
Produceer liever liedjes, gedachten, warmhartigheid, een gebaar, zorg, handelingen... Alles wat geen materie achterlaat.
 
Bij de tekenles zijn zeker 8 pakken klei verwerkt tot dierbare producten die voorlopig zeker niet weggegooid mogen worden. Die beeldjes hebben voor mij een grote immateriële waarde. Het verwezenlijken van ideeën, zelfexpressie en ervaring, om er maar wat dure woorden op te plakken.
 
Spaarzaamheid heet positief. Als die omslaat in bewaarzucht klinkt het minder. Als ik een been breek heb ik nog wat om te lezen, als ik failliet ga kan ik die trui nog vermaken en er zijn veel spullen waar ik nog iets van kan maken (kunst). Sparen is toekomstgericht denken, hoewel ik in mijn toekomst op dat kleine flatje met uitzicht wil eindigen.
 
Misschien moet ik concluderen dat het ontzamelen blijft bij een streven. Op de foto‘s hierna staan de spullen die (nog) niet zijn weggegooid. Moet ik hier ernstige conclusies aan verbinden? Moet ik wachten op een watersnood of andere overmacht om mij te ontdoen van de materie? Tot die tijd leef ik met mijn spullen en probeer ik evenwicht te houden tussen input en output.
Licht, lucht en mobiliteit moeten blijven in dit huis.